Den gamle station

 

Stubbekøbing Vinhandel ligger på havnen i Stubbekøbing i den oprindelige ventesal i den gamle stationsbygning, der er tegnet af arkitekt H.C. Glahn og opført i 1910 til 1911.

Bygningen er fantastisk flot med sit markante murede indgangsparti og de 2 store trappetrin af granit og småsprossede døre og vinduer, og når du træder ind ad hoveddøren venter en nostalgisk atmosfære med de store hvælvinger båret af den polerede granitsøjle i midten, høje stuklofter og det oprindelige terrazzogulv - samt ikke mindst en duft af friskmalet kaffe.

Vinhandlen er indrettet med interiør fra en gammel odenseansk købmandsbutik, historiske genstande fra jernbaner, billeder og emaljeskilte fra en svunden tid og meget meget mere.

 

Stubbekøbing station blev den 25. maj 1911 indviet som endestation for Stubbekøbing-Nykøbing-Nysted-banen (SNNB) og var i drift frem til 31. marts 1966. I de 55 år transporterede togene både passagerer og varegods, men dette blev efterhånden overtaget af personbiler, busser og lastbiler og grundlaget for jernbanedriften forsvandt.

Drejeskive foran bygning mod øst, skinner, materiel, interiør, toldekspedition samt stationsforstanders bolig på 1. sal blev rømmet og et par år senere blev jernbanestationen efter ombygning til byens politistation og retsbygning. Denne funktion havde bygningen frem til 2005, hvorefter den blev solgt på offentlig auktion.

 

Bygningen har fra tid til anden indgået som kulisse i flere film - senest i maj 2019 som tysk politistation i forbindelse med optagelsen af "Nordland III" for ZDF.